kostka alpejska
Składniki
- ciasto biszkoptowe: 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Krem kajmakowo-bezowy:180 g masła puszka masy kajmakowej
- 25 dkg bez
- Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 36%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
-
ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej
ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane
mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o
wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego
piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
-
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę
ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
-
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
wymiar blachy: 35x25 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz