wtorek, 7 maja 2013

kostka alpejska

                    kostka alpejska


Desery

Składniki

 

  • ciasto biszkoptowe: 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Krem kajmakowo-bezowy:180 g masła puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg bez
  • Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 36%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

  1. ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.


    Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
  2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
  3. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.


    wymiar blachy: 35x25 cm

 











































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz