Szarlotka
Składniki:
- 2 porcje ciasta maślanego wg PRZEPISU -
- lub ciasto kruche
- 2 łyżeczki cynamonu
- ok.1 kg twardych jabłek
- 4 łyżki kaszy mannej
Jedną część ciasta schowaj do zawrażalnika na min. godzinę. Drugą wyłóż
na blachę 23x24 cm i podpiecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200
stopni.
Jabłka umyj, obierz ze skórki a następnie pokrój w cieńkie plasterki.
Podpieczony spód posyp odrobiną bułki tartej i cynamonem, następnie zacznij układać warstwy jabłek.
Co parę rzędów posypuj ciasto bułką i cynamonem.Czynności powtarzaj do zakończenia składników.
Całość posyp startym na dużych oczkach, zamrożonym ciastem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do180c około 40-60 min.sprawdzając patyczkiem
Piecz w nagrzanym piekarniku do180c około 40-60 min.sprawdzając patyczkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz