poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Szarlotka Szarlotka


Szarlotka





Składniki:
  • 2 porcje ciasta maślanego wg PRZEPISU - 
  • lub ciasto kruche
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok.1 kg twardych jabłek
  • 4 łyżki kaszy mannej
Jedną część ciasta schowaj do zawrażalnika na min. godzinę. Drugą wyłóż na blachę 23x24 cm i podpiecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka umyj, obierz ze skórki a następnie pokrój w cieńkie plasterki.
Podpieczony spód posyp odrobiną bułki tartej i cynamonem, następnie zacznij układać warstwy jabłek.
Co parę rzędów posypuj ciasto bułką i cynamonem.Czynności powtarzaj do zakończenia składników.
Całość posyp startym na dużych oczkach, zamrożonym ciastem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do180c około 40-60 min.sprawdzając patyczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz