czwartek, 28 lutego 2013

Kasza a'la risotto



    Kasza a'la risotto



Składniki
  • 1,5 szkl. kaszy jęczmienna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulion warzywno-mięsny
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g masła
  • 25 g sera żółtego (cammemberta, parmzanu itp)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Etap przygotowania

  • 1
    Na patelnię wlać oliwę i dodać 25 g masła. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać przepłukaną kaszę, przesmażyć około 1-2 minut, następnie dodawać gorący bulion (po łyżce) stale mieszając, po około 10 minutach dodać czosnek przeciśnięty przez maszynkę, i sok z cytryny cały czas dodawać bulion i mieszać. Po około 18-20 minutach kasza jest gotowa. Wyłączamy gaz dodajemy utarty ser, pozostałe 25 g masła, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz