Zrazy z anyżem
Zrazy z anyżem
Składniki
- 600 g udźca lub zrazowej z dobrej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 2 kromki chleba razowego
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 pomidory
- 4 pomidorki cherry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki oliwy
- 2 sztuki anyżu gwiaździstego
- 100 ml czerwonego wina
- 250 ml śmietany
- cynamon, goździki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie
Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy lekko
tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa układamy boczek, cebulę, chleb
razowy, całość zawijamy. Zawinięte zrazy solimy, posypujemy pieprzem i
obsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w
kostkę, wino czerwone, anyż gwiaździsty, cynamon, goździki i dusimy do
miękkości. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przecieramy przez sito,
dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz. Pomidorki cherry pieczemy w
piekarniku z dodatkiem czosnku oliwy i tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz