poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zrazy z anyżem



             Zrazy z anyżem  

Zrazy z anyżem

 

 

Składniki

  • 600 g udźca lub zrazowej z dobrej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 sztuki anyżu gwiaździstego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 250 ml śmietany
  • cynamon, goździki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 Wykonanie

Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy lekko tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa układamy boczek, cebulę, chleb razowy, całość zawijamy. Zawinięte zrazy solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, wino czerwone, anyż gwiaździsty, cynamon, goździki i dusimy do miękkości. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przecieramy przez sito, dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz. Pomidorki cherry pieczemy w piekarniku z dodatkiem czosnku oliwy i tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz