Lazania ze szpinakiem
Składniki
- 6 płatów makaronu lazanie
- 2 cebulki dymki
- ząbek czosnku
- po 1/2 pęczka natki i koperku
- 2 pomidory
- 4 plastry szynki
- 4 łyżki oleju
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- 10 dag świeżego szpinaku
- kulka (12 dag) mozzarelli
- 2 jajka
- 2/3 szklanki śmietany
- 4 łyżki startego parmezanu
- łyżka masła
- 6 pomidorów
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu.
Dymkę pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę i koperek posiekać.
Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso mielone, przesmażyć. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Włożyć pomidory, szynkę i zieleninę, przyprawić solą i pieprzem.
Szpinak opłukać, odciąć łodyżki, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać kilka minut pod przykryciem, aż liście stracą surowość. Wyjąć, odcisnąć i posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i parmezanem.
Formę żaroodporną posmarować resztą oleju. Wyłożyć cienką warstwę śmietany roztrzepanej z jajkami i serem. Ułożyć 2 płaty lazanii, na nich połowę szpinaku, posmarować ponownie masą śmietanową. Przykryć 2 płatami lazanii, wyłożyć warstwę mięsa. Ponownie posmarować masą śmietanową, wyłożyć 2 pozostałe płaty lazanii i szpinak, posmarować masą śmietanową, obłożyć plasterkami mozzarelli.
Posmarować resztą masy śmietanowej, obłożyć wiórkami masła.
Piec ok. 35 minut w temp. 200 C.
Dymkę pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę i koperek posiekać.
Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso mielone, przesmażyć. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Włożyć pomidory, szynkę i zieleninę, przyprawić solą i pieprzem.
Szpinak opłukać, odciąć łodyżki, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać kilka minut pod przykryciem, aż liście stracą surowość. Wyjąć, odcisnąć i posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i parmezanem.
Formę żaroodporną posmarować resztą oleju. Wyłożyć cienką warstwę śmietany roztrzepanej z jajkami i serem. Ułożyć 2 płaty lazanii, na nich połowę szpinaku, posmarować ponownie masą śmietanową. Przykryć 2 płatami lazanii, wyłożyć warstwę mięsa. Ponownie posmarować masą śmietanową, wyłożyć 2 pozostałe płaty lazanii i szpinak, posmarować masą śmietanową, obłożyć plasterkami mozzarelli.
Posmarować resztą masy śmietanowej, obłożyć wiórkami masła.
Sos:
pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić 10 min, ew. podlać odrobiną wody. Sos przyprawić solą i pieprzem, polać lazanię.Piec ok. 35 minut w temp. 200 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz