poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Lazania ze szpinakiem

                  Lazania ze szpinakiem

 

Lazania ze szpinakiem  shutterstock.com 

 

 

Składniki

  • 6 płatów makaronu lazanie
  • 2 cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • po 1/2 pęczka natki i koperku
  • 2 pomidory
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • kulka (12 dag) mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • 6 pomidorów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu.
Dymkę pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę i koperek posiekać.
Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso mielone, przesmażyć. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Włożyć pomidory, szynkę i zieleninę, przyprawić solą i pieprzem.
Szpinak opłukać, odciąć łodyżki, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać kilka minut pod przykryciem, aż liście stracą surowość. Wyjąć, odcisnąć i posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i parmezanem.
Formę żaroodporną posmarować resztą oleju. Wyłożyć cienką warstwę śmietany roztrzepanej z jajkami i serem. Ułożyć 2 płaty lazanii, na nich połowę szpinaku, posmarować ponownie masą śmietanową. Przykryć 2 płatami lazanii, wyłożyć warstwę mięsa. Ponownie posmarować masą śmietanową, wyłożyć 2 pozostałe płaty lazanii i szpinak, posmarować masą śmietanową, obłożyć plasterkami mozzarelli.
Posmarować resztą masy śmietanowej, obłożyć wiórkami masła.

Sos:

pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić 10 min, ew. podlać odrobiną wody. Sos przyprawić solą i pieprzem, polać lazanię.
Piec ok. 35 minut w temp. 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz