poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Cannelloni ze szpinakiem


 Canneloni ze szpinakiem sylwia


               Cannelloni ze szpinakiem

 

 

 

 

Składniki

  • * makaron Canneloni
  • * około 250g. mrożonego szpinaku
  • * kostka sera białego chudego
  • * pół kostki sera typu feta
  • * 3 ząbki czosnku
  • * sos beszamelowy
  • *łyżka masła



sos beszamelowy:

 mleko - 2 szklanki
Przyprawa warzywko
mąka pszenna - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
gałka muszkatołowa
Na rozgrzanym maśle* zasmaż mąkę, zdejmij z ognia. *
Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.
Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj.
Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje.
Dopraw do smaku przyprawą i gałką muszkatołową.


Etapy przygotowania

w zależności od zakupionego makaronu gotujemy go lub nadziewamy suchy...sprawdźcie z tyłu opakowania...najlepszy  jak dla mnie jest ten nie wymagający gotowania bo lepiej się go nadziewa...
masa szpinakowo serowa:
Do rondla wkładamy mrożony szpinak dolewamy odrobinę wody żeby się nie przypalił ( wszystko na małym ogniu się odbywa ) jak już szpinak odmrozi się nadmiar wody odlewamy...dodajemy dużą łyżkę masła i przeciśniętego przez praskę czosnku 2- 3 ząbki...pod koniec dodajemy sól  i pieprz...
Ser biały i ser feta mieszamy ze sobą w misce, najlepiej rozdrobnić go widelcem jak juz szpinak wystygnie dodajemy go do sera...dokładnie mieszamy...i w razie  konieczności przyprawiamy dodatkowo...
Ciężko mi powiedzieć ile rurek makaronu będziecie potrzebować bo to zależny od makaronu...nadziewamy taki makaron  serowo -szpinakową masa i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem mam taka rade odnośnie układania
NAJLEPIEJ UKŁADAĆ JE TYLKO JEDNĄ WARSTWA dlatego najlepsze do tego dania jest naczynie  żaroodporne dość duże...ponieważ po upieczeniu ciężko wam będzie je wyjąć w całości gdy zrobicie dwie warstwy..
Makaron zalewamy  gęstym sosem beszamelowym az po sam wierzch tak jak wspominałam ja używam sosu beszamelowego Winiary jest dość dobry jeśli nie macie  w prawy w robieniu takiego sosu to proponuje użyć gotowego, sos ten  jest dość trudny do zrobienia ja mam swój ulubiony podam wam go zaraz ;)
Piec zeny makaron około 30-40  minut w piekarniku 180 st.
  Jeśli lubicie to 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy danie serem żółtym ;) pychota
Do dań z makaronami i ciężkimi sosami uwielbiam kwaśne sałatki (tj. z dużą ilością octu balsamicznego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz