Brytyjskie babeczki - meat pies
Składniki
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- jajko
- sól
- czerstwa bułeczka
- 40 dag wieprzowiny
- po 5 dag surowego i wędzonego boczku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do formy
- żółtko do smarowania
Przepis na babeczki - brytyjskie babeczki - meat pies
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli oraz 2 łyżek wody zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
Bułeczkę moczymy w letniej wodzie. Mięso z surowym i wędzonym boczkiem przepuszczamy przez maszynkę. Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy, mieszamy z odciśniętą bułką, jajkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mięsem.
Z 2/3 ciasta rozwałkowujemy placek grubości 4 mm i wyklejamy dno i boki naczynek do su flecików lub foremek do babeczek. Nakładamy nadzienie.
Resztę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy odpowiedniej wielkości kółka i przykrywamy nadzienie, dekoracyjnie zlepiając brzegi. Wierzch babeczek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na środku każdego wycinamy okrągłą dziurkę, żeby farsz mógł odparować. Pieczemy 50 min w temp. 180°C.
Brytyjczycy przygotowują swoje meat pies z bardzo różnymi farszami. Najpopularniejsze są oczywiście z wieprzowiny, ale mogą być także z drobiu, dziczyzny, jagnięciny lub z podrobów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz