czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka indyjska


    Sałatka indyjska



Składniki

  • 100 g dlugoziarnistego ryżu
  • 250 ml bulionu z kury
  • 50 g czerwonej fasoli z puszki
  • 50 g ziaren kukurydzy z puszki
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 plasterki ananasa
  • 1 pomarańcza bez pestek
  • 20 g rodzynków
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
  • Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz.

Etapy przygotowania

  • 1
    Ryż starannie opłukać pod bieżąca woda, zalać wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min. http://j.o2.pl/kuchnia/mat/menu11/lead/l_ryz.jpg
  • 2
    Czerwona fasole i kukurydze po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Owoce umyć, obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki. Zielona pietruszkę, świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć z wody. http://www.lotcatering.pl/upload/aktualnosci/krojenie_marchewki.jpg
  • 3
    Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • 4
    Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Połączyć ryz z fasola, kukurydza i owocami, połać sosem, delikatnie wymieszać.
  • 5
    Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz