Sałatka indyjska
- 100 g dlugoziarnistego ryżu
- 250 ml bulionu z kury
- 50 g czerwonej fasoli z puszki
- 50 g ziaren kukurydzy z puszki
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 plasterki ananasa
- 1 pomarańcza bez pestek
- 20 g rodzynków
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
- Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz.
Ryż
starannie opłukać pod bieżąca woda, zalać wrzącym bulionem, zamieszać,
przykryć, gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min.
http://j.o2.pl/kuchnia/mat/menu11/lead/l_ryz.jpg
Czerwona
fasole i kukurydze po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie,
osączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić na cieniutkie plasterki.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Owoce
umyć, obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a
pomarańcze podzielić na cząstki. Zielona pietruszkę, świeży estragon i
miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć z wody.
http://www.lotcatering.pl/upload/aktualnosci/krojenie_marchewki.jpg
Przygotować
sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i
jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się
połączyły.
Na
gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu.
Połączyć ryz z fasola, kukurydza i owocami, połać sosem, delikatnie
wymieszać.
Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz