CHATKA BABCI DANUSI
Ciasto:
5 paczek ciasteczek Mini Szarlotki
1/2 kg białego sera
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,20 kg masła
2 łyżki stołowe kakao
sok jabłkowy do maczania ciasteczek
Polewa:
1/2 margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki stołowe kakao
3 łyżki przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Ucieramy masło. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i łączymy z masłem. Stopniowo dodajemy ser nieustannie mieszając. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Moczymy ciasteczka w soku jabłkowym i układamy je na folii. W pierwszej kolejności rozsmarowujemy białą masę i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek na którą nakładamy masę kakaową. Zawijamy boczne krawędzie folii i całość składamy tak aby powstała chatka. Przygotowujemy polewę łącząc wszystkie jej składniki i gotując je ok. 5 minut. Przestudzoną polewę nanosimy na chatkę. Aby równo i dokładnie rozprowadzić polewę, trzeba ją schłodzić nie dopuszczając do ścięcia. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem dekorujemy całość według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz