1.
Do rondelka wlewam wodę i dodaję margarynę. Mieszam, aż się rozpuści i
zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż
masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam
do ostygnięcia.
2.
Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z
papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto.
Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub
mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do
rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki
sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek
delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze
chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do
odsączenia na bibułę.
6 jaj
3
3.
Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku
z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i
mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz