czwartek, 28 lutego 2013

Pączki hiszpańskie





          
     

              Pączki hiszpańskie


     

Pączki hiszpańskie

Składniki

  • 170 g margaryny (około 2/3 kostki)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Etapy przygotowania

  • 1
    1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję margarynę. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.
    2 szklanki wody, 170 g margaryny (około 2/3 kostki), 2 szklanki mąki
  • 2
    2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.
    6 jaj
  • 3
    3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.
    1 szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz