środa, 9 stycznia 2013

Drożdżówka sypana

              Drożdżówka sypana

Składniki:

100g drożdży
4szklanki mąki
1szklanka cukru
1cukier waniliowy
4 jaja
3/4szklanki mleka
1szklanka oleju
szczypta soli

kruszonka
1/2 kostki masła
1szklanka mąki
1/2szklanki cukru

owoce np. śliwki

Wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże,na to cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: jajka olej mleko mąkęi sól.
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krószonka:
masło posiekać z mąką i cukrem,wstawić do lodówki.
Składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto,wyłożyć do wysmarowanej masłem brytfanki,na wierzch ułożyć owoce posypać kruszonką.Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz