Drożdżówka sypana
Składniki:
100g drożdży
4szklanki mąki
1szklanka cukru
1cukier waniliowy
4 jaja
3/4szklanki mleka
1szklanka oleju
szczypta soli
kruszonka
1/2 kostki masła
1szklanka mąki
1/2szklanki cukru
owoce np. śliwki
Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże,na to cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: jajka olej mleko mąkęi sól.
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krószonka:
masło posiekać z mąką i cukrem,wstawić do lodówki.
Składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto,wyłożyć do wysmarowanej masłem brytfanki,na wierzch ułożyć owoce posypać kruszonką.Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz