poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pizza


Pizza od serca

                                            Pizza




Składniki


Rozczyn drożdżowy:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka z wodą (rozcieńczonego w stosunku 1:1)
2 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto [cała blacha z piekarnika]:
rozczyn drożdżowy (z 30 g drożdży)
380 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
50 ml mleka z wodą (1:1)
1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
pieprz
Obłożenie:
400 g pieczarek
200 g kiełbasy (można zastąpić szynką, salami)
1 cebula
1 czerwona papryka
kilka konserwowych ogórków
200 g sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła

Przygotowanie

Rozczyn drożdżowy: Do małej miseczki rozkruszyć świeże drożdże i dodać do nich cukier. Dzięki dodatkowi cukru drożdże zaczną pracować. Następnie dodać do drożdży roztartych z cukrem ciepłe mleko rozcieńczone z ciepłą wodą w stosunku 1:1. Płyn nie może być za gorący bo zniczy drożdże, ani za zimny bo drożdże nie będą pracować. Na koniec dodać przesianą mąkę (w temperaturze pokojowej). Wszystko dokładnie rozcierać aby nie było grudek. Odstawić na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodać do pozostałych składników na ciasto drożdżowe.
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić wgłębienie, dodać oliwę i resztę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Ciasto wyłożyć na blachę i uformować na kształt serca.
Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wlać na patelnię lub do rondla i gotować kilkanaście minut, aż do odparowania płynu. Gdy sos zrobi się gęsty, dodać cukier, zioła i pieprz do smaku. Przełożyć sos do miseczki.
Obłożenie: Cebulę obrać, posiekać za pomocą blendera i zeszklić na łyżeczce oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, również dusić do miękkości na łyżeczce oleju. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Kolejność obkładania pizzy: Ciasto wyłożone na blasze posmarować sosem pomidorowym, układać półplasterki kiełbasy, zeszkloną cebulę, uduszone pieczarki, plasterki ogórków konserwowych oraz podsmażoną paprykę. Wierzch posypać obficie startym serem żółtym.
Piec około 30-35 minut w 180*C w nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz