Zupa z dyni
- 1 kg. dyni hokkaido (do kupienia w sklepach eko)
- mała bulwa selera
- 2,5 l bulionu warzywnego
- olej sezamowy
- pieprz ziarno, kolendra ziarno, kumin ziarno, gorczyca ziarno, sól, kurkuma
- natka pietruszki
- Imbir korzeń
Rozgrzewamy
w dużym garnku olej sezamowy. Wrzucamy posiekany imbir, ziarna
gorczycy, kolendry, kuminu i podsmażamy chwilę. Dosypujemy kurkumę i
sól. Następnie wrzucamy pokrojona w kawałki dynie, seler i posypujemy
pieprzem. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy
blenderem na krem. Podajemy posypane pietruszką.
Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy blenderem na krem. Podajemy posypane pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz