czwartek, 28 lutego 2013


       Jabłecznik po włosku




Składniki

  • 1,5 kg. jabłek (ok. 5 jabłek)
  • 100g rodzynek (najlepsze Sułtańskie)
  • 50g płatków migdałowych
  • 100g orzechów laskowych (czasami biorę włoskie :-)
  • Syrop malinowy z cytryną, albo sam malinowy (jakiś zwykły, n
  • 200g mąki (zwykłej, np. Babuni)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek białego cukru, drobnego.
  • 1 jajko
  • 100g masła (może być roślinne ze słonecznikiem).

Etapy przygotowania

  • 1
    Rodzynki, orzechy i migdały trzeba sparzyć, jabłka obrać i pokroić w kostkę, posypać cukrem i odstawić na godzinkę.
    1,5 kg. jabłek (ok. 5 jabłek), 100g rodzynek (najlepsze Sułtańskie), 5 łyżek białego cukru, drobnego., 50g płatków migdałowych, 100g orzechów laskowych (czasami biorę włoskie :-)
  • 2
    Składniki na ciasto przekładamy do miski, dolewamy syrop (ok. 5 łyżek), wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Syrop malinowy z cytryną, albo sam malinowy (jakiś zwykły, n, 1 jajko, 200g mąki (zwykłej, np. Babuni), 100g masła (może być roślinne ze słonecznikiem).
  • 3
    Ciasto wałkujemy, wkładamy do blachy posmarowanej odrobiną tłuszczu, pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Na ostudzone ciasto wykładamy mieszankę jabłek, orzechów, rodzynek i migdałów. Posypujemy cukrem pudrem.
    3 łyżki cukru pudru
  • 4
    Każdą porcję można polać odrobiną syropu podawać z gałką lodów.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz